torstai 15. marraskuuta 2012

Kuulostellen ja tunnustellen...

Kun yksi aisti puuttuu, voi muut aistit herkistya korvaamaan puuttuvaa aistia. Tämä ei kuitenkaan ole itsestään selvyys, että näin tapahtuu. Leolla nämä muut aistit ovat herkistyneet, erityisesti tunto ja kuulo. 

Kuulo

Mitä ihaninta Leon kanssa on ollut se kuinka hän kuuntelee ja painaa asiat tarkasti muistiin. Se mitä on kerran kuultu ei enää tarvitse toistaa. Itse en kuule vielä mitään, kun Leo jo ilmoittaa, että kohta tulee ambulanssi tai rappukäytävssä joku painoi hissin nappia. Pienikin kolahdus/kilahdus niin jo tietää mitä missäkin huoneessa tapahtuu. Tähän kuulo aistiin Leon tapauksessa liittyy vahvasti "norsun muisti". Näillä kahdella tavalla hän piirtää mielensä arkistoihin aivan kaikesta. Siellä on tallessa lokeroituna asioita, kuten: karttoja käydyistä paikoista, satujen ja kertomusten maailmat, yleistiedolliset asiat, tavatut ihmiset ja niiden yhteys eri tekemisiin...Äitinä ei voi kun ihmetellä tuollaisen muisti kapasiteetin käyttöä.  Se on yksi Leon selviytymiskeinoista.


Tunto

Tuntoaisti on itselläni niin huono, ette varmasti selvisi sen varassa kovinkaan pitkälle, jos nyt menettäisin näkökykyni. Löysin video pätkän, jossa Leo on 9 kk vanha. Pikkumies leikkii siinä leluilla  lattialla. Lelu on kateissa, mutta miten Leo ratkaisee pulman? Siitä näkee hyvin selvästi miten herkistyneet voi olla jalkojenkin tunnot =) Tällöin Leo toimi täysin sokkona.






Jouluisin pakettiin ei tarvitse tulla, kuin pieni sormen mentävä reikä - yllätys on paljastunut =) Sokolta salailu voi olla haastavaa, vaikka toisin voisi luulla!
 

-Tiia <3

1 kommentti:

  1. Voi ihanaa tän videokohtauksen!!! Suloinen Leo! Niin ku yks aisti puuttuu, niin ei maailma kaadu. Kyl löytyy muiden aistin avulla ja ne ovat vahvimpia. Kuten Leo kuulee herkästi ja hyvin. Meillä lapsilla ei ole kuuloa, niin heidän tunto ja näkö on herkkä. Ihanaa lukea tätä postauksia ku tuntuu tässä hyvältä ku löytyy vastaavaa kokemuksia vaikka aisti ei ole samanlainen mut periaatteessa on. Teillä on ihania lapsia :)

    VastaaPoista