lauantai 27. lokakuuta 2012

Oppimisen iloa...

Viime kesänä Leo alkoi kysellä, että: " koska se koulu oikein alkaa, kun olen sinne jo tarpeeksi vanhakin. Haluan jo oppia uusia asioita"

Koulutie

Koulu asiat ovat itseasissa olleet meillä tapetilla jo alkuvuodesta alkaen. Tänä vuonna, kun Leo täyttää 4.v on meidän tehtävä ilmoitus kaupungille ja näkövammaisten koululle Jyväskylään, että Leo on aloittamassa koulun.Osaavat sitten budjetoida pojan erityistarpeet. Koulutie alkaa vuoden päästä syksyllä eskarilla. Eskarissa vietetään kaksi ekaa vuotta opetellen myös uudet koulussa tarvittavat apuvälineet. Näillänäkymin meidän tapauksessa esim. tietokone ja lukupöytä, minkä avulla saa kirjan tuotua haluttuun läheisyyteen/tasoon. Opeteltavaksi tulevat myös pisteet painettujen kirjainten lisäksi. Onneksi tiedon jano tuntuu olevan niin suuri, etten usko näiden opettelun olevan kovinkaan epämiellyttävää. Ja poikani omaksuntakyvyn tuntien säälin jo etukäteen eskariopea, joka yrittää Leoa toisena vuotena saada innostumaan yhä uudelleen ehkä jo opituista asioista, kun toinen voi haluta jo mennä eteenpäin. =) Noh, eihän sitä voi vielä tietää miten kaikki menee, mutta tällähetkellä tunne on tämä. Koulun aloitus tulee tapahtumaan ihan ns. "normaalissa" perusluokassa peruskoulussa henk.kohtaisen avustajan kera.

Tekemistä tulevalle oppilaalle

Alkusyksystä kaupoissa oli myytävänä sellaisia puuhakirjoja eskarilaisille, mutta kuten tavallista ei ne soveltuneet sellaisinaan lukemisesteisen pojan käyttöön. =( Tehtävät olivat paljolti näköön perustuvia, kuten useimmat "pienten lasten" tehtävät ovatkin. Pitää seurata kynällä erillaisia viivoja/kuvioita, matkia mallista piirtämistä, etsiä eroavaisuuksia kahdesta eri kuvasta jne... Jätin siis kirjan ostamatta, ettei Leon tarvitsisi turhautua, kun ei voisi mitään tehtävää tehdä itse.

Tänään kauppareissulla vastaani tuli sattumalta hyllyllinen kehittäviä pelejä lapsille 4+ ja siitä eteenpäin. Toisessa opetellaan laskemista toisessa kirjaimia. Ilokseni huomasin, että niissä tehtäviä tehdään joko ääntä tuottavan kynän avulla tai erimuotoisia palasia apuna käyttäen.


Pahkailtuani hetken, että ostanko Leolle kokeeksi jonkun päätin ostaa "pelin" kello ja viikko. Siinä harjoitellaan kelloa ja sen käyttöä yhdessä aikuisen kanssa. Lisäksi opettelun aiheena on viikonpäivät, ajantaju ja lapsen oman päivärytmin hahmottaminen kellon mukaan. jne.



Ostos osui ihan nappiin! Ollaan leikitty koulua ja niinpä on tänään harjoiteltu innokkaasti asioita kelloon ja viikkoon liittyen. "Oppilas" sai maistaa hieman tulevaisuutta ja niinpä leikkiminen "välitunnilla" tuntui taas kiinnostavalta =) Ostoslistalle tulee varmaan seuraavaksi numerot tai kirjaimet, kun aikataulu asiat menettävät hohtonsa tai halu oppia uutta vie voiton...



-Tiia



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti